Temmuz ayında hem yurt içi hem de yurt dışı borsalarda olumlu hava hakimdi. ABD’de Dow Jones Temmuz ayını %3,3 yükselişle tamamlarken, Avrupa’da Stoxx 50 endeksi ise aylık bazda %1,6 değer kazandı. Küresel piyasaların gündeminde merkez bankalarının faiz kararı toplantıları ön plana çıktı. Fed Temmuz ayı para politikası toplantısında, politika faizini beklentilere paralel 25 bp artırarak %5,25- 5,50 aralığına yükseltti. Böylelikle faiz oranı Ocak 2001’den beri en yüksek seviyesini görmüş oldu. Kararın ardından yayımlanan metinde, enflasyonun yüksek kalmayı sürdürdüğü ve enflasyon riskine karşı dikkatli olunmaya devam edileceği belirtilirken, uzun vadede maksimum istihdam ve %2 enflasyon elde etmeyi amaçlandığı ifade edildi. Diğer yandan, Avrupa Merkez Bankası da faizleri beklentiler dahilinde 25 pb artırarak %4,25 seviyesine yükseltirken, Japonya Merkez Bankası - %0,1 olan politika faizinde değişikliğe gitmedi ancak sürpriz şekilde getiri eğrisi kontrolünde esnekliğe gitti. ABD’de yakından izlenen TÜFE Haziran’da piyasa beklentisinin (%3,1) altında %3,0 olurken, çekirdek TÜFE ise %5,3’ten %4,8’e geriledi.
Yurt içinde ise Temmuz ayında gündem oldukça yoğundu. TCMB PPK toplantısı, Enflasyon Raporu ve vergi düzenlemeleri ön plana çıkan gündem maddeleri arasında yer aldı. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, mal ve hizmetlerde uygulanan %18'lik Katma Değer Vergisi (KDV) %20'ye çıkarılırken, tüketici kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BMSV) %10'dan %15'e çıkarıldı. Ayrıca, torba yasa ile kurumlar vergisi de yükseltildi. TCMB politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını 250 bp artışla %17,5 seviyesine (piyasa beklentisi: %20) yükseltti. Ayrıca TCMB tarafından yayımlanan Enflasyon Raporu’nda 2023 yılı için enflasyon beklentisini %22,3’den %58’e ve 2024 yılı enflasyon tahminini ise %8,8’den %33’e yükseltilirken, enflasyonun 2025 yıl sonunda ise %15,0 seviyesine gerileyerek azalış eğilimini sürdüreceğinin tahmin edildiği belirtildi. Borsa İstanbul tarafında ise yeni rekorlarla birlikte oldukça güçlü yükselişler görüldü. BIST 100 endeksi aylık bazda %25,3 değer kazandı, aynı dönemde MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksinin yükselişi ise %5,8 ile sınırlı kaldı.
Ağustos ayında küresel piyasalar enflasyon ve büyüme verilerini izleyecek. ABD’de TÜFE verisi 10 Ağustos’ta, 25-26 Temmuz toplantısına yönelik FOMC tutanakları 16 Ağustos tarihinde, 2Ç23 GSYH büyüme revizyonu ise 30 Ağustos’ta açıklanacak. 3 Ağustos tarihinde ise İngiltere Merkez Bankası para politikası toplantısını gerçekleştirecek ve gösterge faiz oranını 25 bp arttırması bekleniyor. Yurt içinde ise 3 Ağustos’ta açıklanacak olan enflasyon verisi takip edilecek, Kasım ayından bu yana gerilemeye devam eden yıllık TÜFE’nin Temmuz’da vergi düzenlemelerinin de katkısı ile %38,21’den %47,44’e yükselmesi beklenmektedir. Ayrıca TCMB PPK toplantısı 24 Ağustos tarihinde gerçekleştirilecek, 2Ç23 dönemi büyüme verisi ise 31 Ağustos tarihinde açıklanacak. Son olarak, Hazine Ağustos ayında toplam 152,8 mlr TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 136 mlr TL’lik iç borçlanma yapılması programlamaktadır. Yatırımcılarımıza Ağustos’ta orta riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneririz.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın