Aylık Yatırım Stratejisi - Eylül 2021 - 01 Eylül 2021

 

Dünya genelinde Covid-19’dan ölenlerin sayısı 4.51 milyona ulaştı ve yeni varyant ortaya çıktı. FED toplantı tutanaklarında, üyelerin 2 ana konu üzerinde çoğunlukla hemfikir olduğu görülüyor. Birincisi, enflasyonun bir süre daha yüksek kalacağı ancak bu seyrin geçici olacağı ve hedeflere doğru yakınsama beklendiği konusu, ikincisi ise varlık alımlarının bu sene içinde azaltılmaya başlanması konusu. Özetle tutanaklardan çıkan sonuç; FED, ekonomiyi desteklemek adına her türlü imkanı kullanmaya devam edecek ancak varlık alımlarının azaltılması konusu da zaman açısından çok yakın görünüyor. ECB tarafından açıklanan verilere göre 20 Ağustos haftasında PEPP programı kapsamında yapılan alım miktarı 16,7 milyar euro oldu. Rakam önceki hafta ise 17,17 milyar euro açıklanmıştı. Aynı dönemde kamu sektörü tahvil alım programı kapsamında ise net 3,5 milyar euro alım gerçekleşti.

 

Yurtiçi tarafta günlük Covid-19 vakaları 20 bine yakın seyir izlemektedir. Temmuz ayı enflasyon verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve yıllık bazda %18.95’e yükseldi.  Bu enflasyon verisi ile beraber piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon tahminlerinde yükseliş izlendi, TCMB’nin faiz indirimlerine yönelik beklentiler ise büyük ölçüde törpülendi, işsizlik oranı, haziranda bir önceki aya göre 2,5 puan azalışla %10,6 seviyesinde gerçekleşti. Güney Kore Merkez Bankası yaptığı açıklamada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile 2,3 trilyon won (17,5 milyar lira) swap anlaşması imzaladığını duyurdu. Swap anlaşması 3 yıl sürecek. İki taraf, anlaşmanın uzatılmasını görüşebilecek. Fitch, Türkiye'nin "BB-" kredi notunu teyit etti. Fitch tarafından yapılan açıklamaya göre, notun "yüksek finansman ihtiyacı ve jeopolitik riskler bağlamında zayıf para politikası güvenilirliğini, yüksek enflasyonu, düşük dış likiditeyi" yansıttığı belirtildi. Ayrıca kurum 2021 büyüme tahminini %6,3'ten %7,9'a yükseltirken; yıl sonu TÜFE beklentisi ise %16,9 olarak açıkladı. Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler için 2Ç21 bilanço dönemi sona erdi. Bilanço dönemi öncesi paylaştığımız kar beklentileri raporunda özellikle demir-çelik, otomotiv, çimento ve cam sektöründe güçlü sonuçlar beklediğimizi belirtmiştik. Bahse konu sektörlerde beklentimize paralel biçimde güçlü finansallar açıklanırken; ek olarak petrokimya, elektrik ve taahhüt sektörlerinin 2Ç21 döneminde öne çıktığı görüldü. Bankacılık tarafında ise, özel sermayeli bankaların net kar anlamında analist beklentilerini aştığı görüldü. Açıklanan 2Ç21 finansalları bu anlamda bankacılık endeksini desteklemeye devam ediyor. Özetle, Borsa İstanbul şirketleri için genel anlamda olumlu bir finansal dönemin geride kaldığını düşünüyoruz. Güçlü finansallar açıklayan ve çarpan olarak cazip durumda bulunan şirketlerde geri çekilmelerin alım fırsatı olarak kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Bilanço döneminin ardından model portföyümüzde GARAN, MGROS, AKBNK, SISE, SAHOL, KRDMD, PGSUS ve TCELL hisselerini bulundurmaya devam ediyoruz. Ağustos ayı içerisinde ülke risk primi 14 baz puan düşerek 366 seviyesine geriledi. Eurobond tarafında ise risk priminin düşmesiyle bonolar primli olarak ayı geride bıraktı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Eylül ayında toplam 35,9 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 40,0 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır.

 

İyi geçen Ağustos ayının ardından Eylül ayı için nispeten daha iyimseriz. Bu nedenle orta-yüksek riskli fon dağılımları tercih edilebilir.

 

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın