Aylık Yatırım Stratejisi - Haziran 2023 - 01 Haziran 2023

Küresel piyasaların mayıs ayının en önemli gündem maddesi, ABD’deki borç tavanı görüşmeleri oldu. Ay boyunca devam eden belirsizlik döneminin ardından ABD’de borç tavanına ilişkin görüşmelerde anlaşma sağlandı ve 31 Mayıs tarihinde borç tavanının artırılmasına ilişkin tasarı, ABD Temsilciler Meclisi’nde onaylandı. 2 Haziran’da senato onayını alması beklenen tasarının Başkan Biden’ın imzası ardından 5 Haziran tarihinden önce yasalaşması bekleniyor. Diğer taraftan, mayıs ayında küresel merkez bankalarının para politikası toplantıları yakından izlendi ve genel olarak piyasa beklentilerine paralel adımlar atıldı. Fed, politika faizini 25 puan artırarak %5,0-%5,25 aralığına yükseltirken, Fed Başkanı Powell yaptığı açıklamada, enflasyonun hedefin üzerinde seyrettiğini, verileri takip ederek adım atacaklarını ve gerektiği durumda para politikasını daha da sıkılaştıracaklarını ifade etti. Avrupa Merkez Bankası da politika faizini beklentilere paralel olarak 25 baz puan artırırken, AMB başkanı Lagarde açıklamasında AMB’nin faiz artışlarına ara vermediğini ve enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiğini vurguladı. Mayıs ayında yurt dışı borsaların performansına bakıldığında ise, ABD’de Dow Jones endeksi aylık bazda %3,5, Avrupa’da Stoxx 50 endeksi %3,2 değer kaybetti.

 

Yurt içinde Mayıs ayında seçim süreci piyasaların odak noktasında oldu. 28 Mayıs tarihinde ikinci tur oylaması yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi sonucunda Sayın Recep Tayyip Erdoğan 13. Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Böylece 14 Mayıs’ta ilk turda yapılan milletvekilliği oylamasıyla birlikte seçim maratonu da tamamlanmış oldu. Diğer yandan, TCMB gerçekleştirdiği PPK toplantısında politika faizini %8,5 olarak korudu. Ayrıca TCMB tarafından yayımlanan yılın ikinci enflasyon raporunda, 2023 yılı için %22,3 ve 2024 yılı için %8,8 olan enflasyon beklentisi korundu. Borsa İstanbul’da ise 10 Mayıs’ta 1Ç23 dönemine ait finansal sonuçların açıklanma dönemi tamamlandı. Ay içerisinde dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da ise gösterge endeks aylık bazda %5,8 yükseliş göstererek küresel piyasalara göre olumlu ayrıştı. Aynı dönemde MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksi %1,9 düşüş gösterdi.

 

Haziran ayında merkez bankalarının faiz kararı toplantıları ve enflasyon verileri odak noktasında olmaya devam edecek. 14 Haziran’da Fed, 15 Haziran’da Avrupa, 16 Haziran’da Japonya, 22 Haziran’da ise İngiltere merkez bankaları para politikası toplantılarını gerçekleştirecek. Yurt içinde ise seçim sonrası Kabine’ye yönelik gelişmeler yakından takip edilecek. Bunun yanı sıra, 16 Haziran’da Moody's Türkiye için kredi notu değerlendirme raporunu açıklayacak. Veri gündeminde ise, 5 Haziran’daki enflasyon verisi ve 22 Haziran’daki TCMB PPK toplantısı izlenecek. Haziran ayında TÜFE’de aylık bazda %0,2 artış olacağı, yıllık bazda artışın %43,7’den %39,8’e gerileyeceği tahmin ediliyor. Son olarak, Hazine Haziran’da toplam 57 mlr TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 50,0 mlr TL’lik iç borçlanma yapılmasını programlamaktadır. Belirsizliklerin azalması ile birlikte risk iştahının artmaya başlayacağını düşündüğümüz haziran ayında yatırımcılarımıza orta riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneririz.

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın