Küresel hisse senedi piyasalarında Ekim ayında toparlanma çabalarının ön plana çıktığını gördük. Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler küresel risk iştahını baskılasa da, Fed’in 1 Kasım tarihli toplantısında faizlerde değişime gitmeyeceği beklentileri, endekslerde toparlanmada etkili oldu. Ekim ayında ABD hisse senedi endekslerinde %3’ü aşan yükselişler gözlenirken, Avrupa hisse senedi piyasalarında da pozitif eğilim hakimdi. Fed’in faizleri uzun süre mevcut yüksek seviyelerde bırakacağı açıklamalarına karşılık, 1 Kasım tarihli Fed toplantısında faizlerde beklentilere paralel olarak değişim görmememiz ve Kasım başında açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalması sonrasında, ABD tahvil faizlerinde yeniden %4,70 seviyelerinin altı test edildi. Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası da Fed paralelinde faizlerde değişime gitmeyen merkez bankaları oldu. ABD tahvil faizlerindeki aşağı yönlü eğilime bağlı olarak Kasım ayının devamında küresel hisse senedi piyasalarındaki toparlanmanın devam etmesini bekliyoruz.
Ekim ayında yurt içinde şirketlerin 3Ç23 finansallarını görmeye başladık. Borsa İstanbul tarafında bilançolarla birlikte hisse bazlı hareketler yaşansa da Ekim ayı içinde endekste %10’u bulan gerileme gerçekleşti. Kasım ayına başlarken yılın son enflasyon raporunu açıklayan TCMB, 2023 yılı için %58 olan enflasyon beklentisini %65’e ve 2024 yılı enflasyon tahminini ise %33’den %36’ya güncelledi. Enflasyonun 2025 yıl sonunda ise %14 seviyesine gerileyerek azalış eğilimini sürdüreceği tahmin edildi. Enflasyon Raporu ardından açıklanan Ekim ayı enflasyonu ise beklentilerin altında, yıllık %61,4 artışa işaret ederken, PPK tarafında da politika faizi %35 seviyesine çekildi. Politika faizindeki artışın devamında, piyasada kredili pozisyon taşıyan yatırımcıların satışı, Orta Doğu’daki gelişmelere bağlı risk iştahındaki gerileme, hisse senedi piyasalarının baskılayan unsurlar oldu. Küresel hisse senedi piyasalarından negatif ayrışarak ekim ayında satıcılı seyreden Borsa İstanbul’da, mevcut durumda yeniden toparlanma çabaları izleniyor. Kasım ayının devamında BIST 100 endeksinde yeniden 8.000-8.500 aralığına doğru yukarı denemelerin devam edebileceği görüşündeyiz.
Kasım ayının devamında veri ajandamızda 14 Kasım tarihinde ABD’den TÜFE verileri, 17 Kasım tarihinde de Avro Bölgesi enflasyon verilerini takip ediyor olacağız. 23 Kasım tarihinde küresel piyasalarda PMI verileri ön plana çıkarken, 29 Kasım tarihinde ise ABD’de açıklanacak 3Ç23 büyüme verileri izlenecek. Yurt içinde ise ayın devamında öne çıkan başlıklar olarak; 16 Kasım tarihinde TCMB’nin açıklayacağı yılın ikinci Finansal İstikrar Raporu’nu ve 23 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek PPK toplantısını sayabiliriz. Ayın son gününde ise içeride 3Ç23 dönemi büyüme verileri gündemin odağında olacak. Yatırımcılarımıza Kasım ayı için orta riskli fon dağılımı tercih etmelerini önermekteyiz.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın