Küresel borsaları Şubat ayını karışık bir görünümle tamamladı. ABD’de Dow Jones endeksi %4,2 değer kaybederken, Avrupa’da gösterge endeks %1,8 yükseliş gösterdi. Makro tarafta takip edilen verilerin yanı sıra açıklanan FOMC toplantı tutanakları Fed’in faiz artırımlarında şahin bir tavır sergileyeceği beklentilerini artırdı. Fed’in 1 Şubat tarihindeki toplantısına ilişkin geçen hafta açıklanan tutanaklarında, tüm üyelerin 25 baz puanlık artırımı desteklediği, bazı üyelerin ise 50 baz puanı tartıştığı gözlendi. Enflasyon için yukarı yönlü risklerin devam ettiğini belirten katılımcıların, FED’in enflasyon hedeflerine ulaşmak için faiz artırımı politikasına devam etmesi gerektiği konusunda uzlaştığı yönündeki metin ön plana çıktı.
Yurt içinde 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen şiddetli 2 deprem meydana geldi. Deprem sonrasında Borsa İstanbul 8-14 Şubat tarihleri arasında işleme kapatıldı. Ayrıca düzenleyici kuruluşların finansal piyasaları desteklemeye yönelik açıkladığı tedbir ve önlem kararlarının yanı sıra birçok halka açık şirketin açıkladığı ve hemen uygulamaya geçirdiği geri alım programlarının katkısı ile 15 Şubat tarihinde tekrar işleme açılan Borsa İstanbul Şubat’ı pozitif bir görünümle tamamladı. Şubat ayında BIST 100 endeksi %5,2 değer kazanırken, sanayi endeksinde %8,4 yükseliş dikkat çekti. Şubat’ta veri gündeminde Merkez Bankası faiz kararı ön plana çıktı. TCMB, 23 Şubat’ta gerçekleştirdiği PPK toplantısında, beklentilere paralel politika faizi 50 baz puan indirerek %9’dan %8,5 seviyesine düşürdü. TCMB ayrıca yayımladığı açıklamada, depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkilerinin yakından takip edileceğini ve depremin etkilerinin en düşük seviyelere indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi amacına uygun finansal koşullarının oluşmasının önceliklendirileceğini duyurdu.
Küresel piyasalarda mart ayında da enflasyon ve istihdam verileri yakından izlenecek olup, 16 Mart’ta Avrupa Merkez Bankası, 22 Mart tarihinde ise Fed faiz kararı toplantıları ve merkez bankası başkanlarının açıklamaları piyasaların odak noktasında olmaya devam edecek. Merkez Bankası yetkililerinin olası şahin açıklamaları ve göstergelerdeki değişimlerin, piyasalardaki risk iştahını olumsuz etkileyebileceğini değerlendiriyoruz. Bloomberg anketine göre, Fed toplantısında politika faiz oranlarının alt ve üst sınırının %4,50-4,75 aralığından %4,75-5,00 düzeyine yükseltilmesi beklenmektedir. Yurt içinde 13 Mart’ta Borsa İstanbul’da şirketlerin konsolide finansal sonuçlarını son gönderim tarihi, ayın ilk yarısında finansal sonuçlara bağlı olarak hisse bazlı hareketler görülebileceğini, finansal sonuçların ardından açıklanacak olan temettü haberleri ise hisse performanslarında olumlu/olumsuz ayrışmalara yol açabileceğini düşünüyoruz. Ayın ikinci yarısında ise 17 Mart’ta Fitch, 31 Mart’ta ise S&P’nin Türkiye’nin kredi notuna yönelik değerlendirmeleri takip edilecek. 23 Mart’ta TCMB’nin faiz kararı toplantısı gerçekleştirilecek, ekonomik veriler de ise depremin etkileri izlenecek. Son olarak, Hazine Mart ayında toplam 41,9 mlr TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 60,0 mlr TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır. Küresel piyasalarda özellikle Fed toplantısı öncesi/sonrası artabilecek oynaklığa bağlı olarak yatırımcılarımıza Mart ayında orta riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneririz.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın