Aylık Yatırım Stratejisi - Mayıs 2023 - 02 Mayıs 2023

Mart ayında ABD ve Avrupa’da bankacılık sektörünün sağlığına yönelik artan endişelerin ardından Nisan’da küresel piyasalar önceki aya nazaran daha sakin bir ay geçirdi. Yurt dışında Nisan’da şirketlerin yoğunlaşan 1Ç23 finansal sonuçları yakından izlendi. Nisan ayı boyunca bankacılık sektörüne yönelik haber akışları zayıf olurken, en önemli gelişme ise son yaşanan bankacılık krizinde iflastan kurtarılan First Republic Bank'ın kapatıldığına ve varlıklarının JP Morgan tarafından satın alınacağına yönelik haber oldu. Nisan ayı borsa performanslarına bakıldığında ise, ABD’de Dow Jones endeksi aylık bazda %2,5, Avrupa’da Stoxx 50 endeksi %1,0 yükseliş gösterdi. Nisan’da en yüksek 2.048,7 seviyesine kadar tırmanan Ons altın fiyatı yaşanan realizasyon sonucunda 1.949,8 dolar seviyesine kadar geriledi, ayın kapanışı da 1.990 dolardan gerçekleşti. Ayrıca Nisan ayının ilk haftasında OPEC+ üyesi ülkelerin petrol üretiminde beklenmedik şekilde kesinti kararı almasından sonra yükselişe geçen ve 87,5 seviyesine çıkan petrol fiyatları ise Nisan ayını 80,3 dolardan tamamladı.

 

Nisan ayı veri takviminde Avrupa, İngiltere ve ABD’de merkez bankalarının para politikası toplantısı yoktu. Japonya Merkez Bankası ise 28 Nisan’da gerçekleştirdiği toplantıda, gösterge faiz oranını -%0,10 olarak korurken, çekirdek enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize etti. Diğer yandan, ABD’de %2,0 olarak beklenen 1Ç23 büyüme verisi beklentilerin altında %1,1 olarak açıklanırken, Mart ayında yıllık TÜFE artışı %6,0’dan %5,0 düzeyine geriledi, ancak çekirdek TÜFE %5,5’ten %5,6’ye çıktı.

 

Yurt içinde TCMB 27 Nisan’da gerçekleştirdiği PPK faiz kararı toplantısında politika faizini beklentilere paralel %8,50 seviyesinde sabit tuttu. Nisan ayının başında yurt içinde bankacılık sektörüne yönelik menkul kıymet tesis oranı ve zorunlu karşılıklara yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Bu kararın da etkisi ile Nisan ayında Borsa İstanbul’da bankacılık endeksi %7,3 değer kaybetti. Aynı ayda BIST-100 endeksi %4,0 düşüş gösterdi.

 

Mayıs ayında piyasaların gündemi yoğun olacak. Küresel piyasalar 3 Mayıs’taki Fed ve 4 Mayıs’ta Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz kararı toplantısı sonuçlarını ve başkanların açıklamaları yakından izleyecek. Bloomberg anketine göre, Fed toplantısında faizlerin 25 baz puan artırılarak %5,0-5,25 bandına yükseltilmesi bekleniyor. AMB’nin de gösterge faiz oranını %3,5’ten %3,75 düzeyine çıkarması öngörülüyor. 11 Mayıs’ta ise İngiltere Merkez Bankası (BOE) faiz kararını açıklayacak. Bu hafta ayrıca Cuma günü ABD’de açıklanacak olan Nisan dönemi tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. Nisan’da istihdamın 180 bin artması bekleniyor. Yurt içinde ise en önemli gündem 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan TBMM genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. Veri gündeminde ise bu hafta içeride yarın açıklanacak enflasyon verisi odak noktasında olacak. Piyasada Nisan ayında TÜFE’nin aylık bazda %2,7 artması ve yıllık bazda TÜFE artışının %50,5’ten %44,1 düzeyine gerileyeceği tahmin ediliyor. Bu hafta ayrıca 4 Mayıs’ta saat 10:30’da TCMB 2023 yılının ikinci Enflasyon Raporu’nu açıklayacak. TCMB bu ayki para politikası toplantısını 25 Mayıs tarihinde gerçekleştirecek. Ayrıca 31 Mayıs tarihinde içeride 1Ç GSYH büyüme verisi yakından izlenecek. Son olarak, Hazine Mayıs ayında toplam 103,1 mlr TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 50,0 mlr TL’lik iç borçlanma yapılmasını programlamaktadır. Yurt içinde seçim, yurt dışında da merkez bankalarının alacağı aksiyonlar nedeniyle olası dalgalanmalara karşı yatırımcılarımıza mayıs ayında düşük riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneririz.

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın