Mart ayında küresel piyasaların en önemli gündemi ABD ve Avrupa’da bankacılık sektörünün sağlığına yönelik artan endişeler oldu. ABD’de Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) 21 mlr $’lık tahvil pozisyonunu yaklaşık 1,8 mlr $ zararla kapatması ve 2 mlr $’un üzerinde sermaye artırımına gideceğini duyurması ile başlayan sürecin ardından Avrupa’da Credit Suisse ve Deutsche Bank’a yönelik endişelerin de gündeme gelmesi ile birlikte piyasalarda dalgalanmalar arttı. ABD’de orta ölçekli bankalar tüm mevduatlarının 2 yıl süreyle tüm mevduatları kapsayacak şekilde sigortalanmasını talep ederken, ABD Başkanı Biden, kurumlarının başarısız olmasına neden olan banka yöneticilerine daha ağır cezalar uygulanması gerekliliğiyle ilgili açıklama yayımladı. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın AB liderlerine Avrupa bankalarının güçlü sermayelerinin sayesinde dayanıklı olduğunu belirtmesi de piyasaları rahatlattı. Mart ayı içerisinde artan satış baskısına rağmen yetkililerin açıklamaları ve bankacılık sektörüne yönelik alınan aksiyonlarla birlikte borsalar pozitif bir görünümle mart ayını tamamladı. Aylık bazda bakıldığında, ABD’de Dow Jones endeksi %1,9, S&P 500 endeksi ise %3,51 değer kazanırken, Avrupa’da Stoxx 50 endeksi %1,81 yükseliş kaydetti.
Geçen ayki Fed toplantısında oy birliği ile alınan kararla, faizler 25 baz puan artırılarak %4,75-5,00 bandına yükseltildi. Başkan Powell yaptığı açıklamalarda, verilere bağlı karar alma süreçlerinin devam edeceğini belirtirken, bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olduğunu da ifade etti. Diğer yandan, geçtiğimiz ay Avrupa'daki bankacılık krizi endişelerine rağmen Avrupa Merkez Bankası da faiz artırımından geri adım atmadı ve beklentilere paralel 50 bp faiz artırdı ve ana refinansman faizini %3,5’e çıkardı.
Yurt içinde ise TCMB 23 Mart’ta gerçekleştirdiği PPK toplantısında, 25 bp faiz indirimine gideceği beklentilerinin aksine, politika faizini %8,5 seviyesinde sabit bıraktı. Ayrıca geçen ay Fitch yayımladığı değerlendirmede, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde değişikliğe gitmedi. S&P ise yayımladığı raporda, Türkiye’nin “B” olan kredi notunda değişiklik yapmadığını ancak “Durağan” olan görünümü “Negatif” düzeyine revize ettiğini açıkladı. Borsa İstanbul Mart ayını satıcılı bir görünümle kapattı. BIST 100 endeksi mart ayında %8,1 düşüş kaydetti. Aynı dönemde sanayi endeksinde kayıplar %10,2’ye ulaşırken, bankacılık endeksi %3,2 getiri ile pozitif ayrışma gösterdi.
Nisan ayı veri gündemi bir önceki aya nazaran daha sakin. Nisan ayında Avrupa, İngiltere’de ve ABD’de merkez bankalarının para politikası toplantısı bulunmuyor. Fed’in 21-22 Mart toplantısına ilişkin tutanaklar 12 Nisan’da açıklanacak. Japonya Merkez Bankası’nın para politika toplantısı 28 Nisan’da gerçekleştirilecek. Küresel piyasalarda Nisan ayında enflasyon verilerinin yanı sıra 18 Nisan’da Çin’de, 27 Nisan’da ABD’de, 28 Nisan’da Avro Bölgesi için açıklanacak olan GSYH büyüme verilerinin ilk tahminleri yakından takip edilecek. Yurt içinde ise TCMB’nin para politikası toplantısı 27 Nisan’da gerçekleştirilecek. Son olarak, Hazine Nisan ayında toplam 16,3 mlr TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 30,0 mlr TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır. Küresel piyasalarda Avrupa ve ABD’de bankacılık sektörüne yönelik endişelerin tekrar gündem gelmesi durumunda yükselebilecek oynaklığa bağlı olarak yatırımcılarımıza Nisan ayında orta riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneririz.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın