14 Haziran’da Fed beklendiği üzere, 15 aylık sıkılaşma sürecini sonlandırarak, faizlerde bir değişime gitmeme kararı alırken, 15 Haziran’da Avrupa Merkez Bankası ise 25 baz puan artış ile faizi %4 seviyesine çekti. Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ardından, daha önceki açıklamalara paralel, enflasyonla mücadele kapsamında daha fazla faiz artışına gideceği yönlendirmesinde bulundu. Aslında Fed de beklendiği gibi faiz artışına gitmedi ancak, beklentilerden farklı olarak yılın devamında iki faiz artışının daha masada olduğunu açıkladı, bu açıklama piyasalarda sürpriz etkisi yarattı. Aynı zamanda, piyasaların Fed’in bu yıl içinde faiz indirimi yapacağı beklentileri de 2024 yılına ötelendi. İngiltere Merkez Bankası (BOE) faiz kararını (önceki: %4,50) enflasyonla mücadele kapsamında beklentilerin üzerinde %5,0 olarak açıkladı.
Küresel borsalar haziran ayını genel olarak yükselişle tamamladı, ABD’de Dow Jones endeksi aylık bazda %4,6, Avrupa’da Stoxx 50 endeksi %4,3, İngiltere’de FTSE 100 endeksi %1,1 değer kazandı. Ons altın, haziran ayında da zayıf seyrini korudu ve bu seyrine devam ederek ayı 1.920 dolar seviyesinden tamamladı.
Seçim sürecinin tamamlanması ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesi ile birlikte Borsa İstanbul tarafında haziran ayında hızlı bir yükseliş izledik. BIST100 endeksi, aylık bazda %17,8 getiri performansı sergiledi. Yeni kabinede, piyasadaki beklentilere paralel olarak Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek oldu. Bunun ardından Resmi Gazete’de yayımlanan kararla TCMB Başkanı olarak Hafize Gaye Erkan atanırken, Şahap Kavcıoğlu’nun ise BDDK Başkanlığı’na ataması gerçekleşti. 22 Haziran’da yeni başkanla gerçekleştirilen ilk PPK toplantısında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını %8,5’ten %15,0 düzeyine yükseltildi. Karar sonrası yayımlanan metinde, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar verildiği ifade edilirken, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği vurgulandı. Diğer yandan, bankacılık sektörüne yönelik sadeleştirme adımı atıldı. Bankalar için menkul kıymet tesis oranı düzenlemesi kapsamında; banka bilançolarındaki TL ağırlığı yükümlülüğü %60'dan %57'ye düşürüldü. Menkul kıymet tesisine tabi yükümlülük tutarı için menkul kıymet tesis oranı %10'dan %5'e indirildi.
Temmuz’da küresel merkez bankalarının para politikası toplantıları yakından izlenmeye devam edilecek. 26 Temmuz’da Fed, 27 Temmuz’da Avrupa Merkez Bankası, 28 Temmuz’da Japonya Merkez Bankası faiz kararı toplantı sonuçları açıklanacak. Temmuz ayında yurt içinde ise 20 Temmuz’daki PPK faiz kararı toplantısı ve 27 Temmuz’daki TCMB Enflasyon Raporu ön planda olacak. 5 Temmuz’da ise yurt içinde haziran ayı enflasyon verisi izlenecek. Haziran’da TÜFE yıllık bazda artışın %39,6’dan %38,3’e gerilemesi bekleniyor. Son olarak, Hazine Temmuz ayında toplam 141,7 mlr TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 94,0 mlr TL’lik iç borçlanma yapılmasını programlamaktadır. Yatırımcılarımıza temmuz ayında orta riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneririz.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın