Haziran ayına girerken, FED’in önümüzdeki 2 toplantıda faiz artırması ve sonrasında beklemeye geçmesi piyasa katılımcıları tarafından en olası senaryo olarak görünüyor. Öte yandan ECB’ye yönelik faiz artırım beklentilerinin öne çekilmesi de sürpriz etkisiyle Euro’yu güçlendirebilir. Bundan sonraki süreçte öncü büyüme ve enflasyon verileri fiyatlamalara daha fazla etki edecektir. Kısa vadede yurtdışında tüm varlıklarda beklediğimiz dengelenme hareketi gerçekleşiyor, bu aşamada Haziran ayının daha sakin geçmesi beklenebilir. Fed tutanaklarına göre ise de FED üyeleri faiz artırımlarının ardından ekonomiye etkilerini görmeyi tercih ediyor. Haziran ve Temmuz aylarında piyasa katılımcıları tarafından beklenen 50 baz puan artırım halen masada olsa da sonraki toplantılardaki artış ihtimalleri daha düşük fiyatlanıyor. Üyeler, ekonominin güçlü, istihdam piyasasının sağlam, enflasyonun ise yukarı yönlü risk barındırdığı konusunda hemfikir görünüyor, bu aşamada önümüzdeki iki toplantıda da 50’şer baz puan faiz artırımı beklemek yanlış olmaz. Ancak bizim düşüncemiz, özellikle yaz ayları sonrasında ekonomik büyüme üzerinde oluşabilecek baskının, FED’i faiz arıtımlarından vazgeçmeye itebileceği şeklinde. Bu gelişmeler ışığında ay içinde ABD 10 yıllık tahvil faizi %3.21’den %2.70’li seviyelere kadar daralsa da mevcut durumda %2.91 seviyesinden işlem görüyor. Almanya ve İngiltere’nin 10 yıllık tahvilleri de ABD’ye göre ters hareket ederek genişledi.
Yurt içi tarafta ise TCMB faiz kararı takip edildi. TCMB piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini %14’te sabit tuttu. Karar metninde; makro ihtiyati politika setinin güçlendirileceği ve “Liralaşma" stratejisinin kapsamını genişletmek üzere teminat ve likidite politika adımlarının devreye alınacağı belirtildi. Öte yandan Moody’s kredi notunda herhangi bir değişiklik gerçekleştirmedi. Şirket haberlerinde ise Garanti Bankası ön plandaydı. Garanti Bankası’nda sona eren çağrı uygulaması oldu. BBVA’nın gönüllü çağrısı sonrasında Garanti Bankası payları %85’i aştı, bun paralel olarak MSCI, Garanti Bankası’nın endekslerden çıkarıldığını duyurdu.
Mayıs ayında risk primi CDS kabaca 110 baz puan artarak 713 seviyesine yükseldi. Hazine eurobondlarını geçtiğimiz ay negatif performans sergiledi. 1 yıl ile 4 yıl tenörlü hazine kıymetlerinin getirileri ortalama olarak 100 baz puanın üzerinde artış gösterirken, 6 yıl ile 10 yıl tenörlü kıymetlerin getirileri de ortalama 60 baz puan genişledi. Diğer yandan Garanti Bankası, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası’nın sendikasyon kredileri temin etti. Maliyetleri genel olarak USD bazında SOFR+2.75, EUR bazında Euribor+2.10 şeklinde gerçekleşti. Hazine Haziran ayında toplam 19.2 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 28 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır.
Haziran ayında yüksek enflasyon, büyümedeki ivme kaybı sebebiyle merkez bankalarının kararları yine piyasalar üzerinde etkili olacaktır. Ancak Mayıs ayının aksine Haziran ayında daha sakin bir fiyatlama bekliyoruz. Bu nedenle yatırımcılarımıza Haziran ayında orta riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneririz.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın