Aylık Yatırım Stratejisi - Ocak 2022 - 03 Ocak 2022

 

Dünya genelinde Covid-19’dan ölenlerin sayısı 5,44 milyonu geçti. Küresel hisse piyasalarında, yeni koronavirüs varyantı “omicron” belirsizlik ve dalgalanma yaratmaya devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvilinin getirisi 2021 yılında enflasyon beklentileri, Fed’in tapering takvimi ve Covid gelişmeleri ile birlikte yılı 1.51% seviyesinde tamamladı. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), ABD'li ilaç firması Pfizer'ın Covid-19'a karşı geliştirdiği ağızdan alınan ilaca "acil kullanım" onayı verdi. Açıklamada, ilacın güvenli olduğu, hastaneye yatışları ve ölümleri azaltmada önemli bir araç olacağı ifade edildi. FED, politika faizinde değişikliğe gitmezken, enflasyona yönelik geçici söyleminden uzaklaştı. Bununla birlikte tapering sürecini hızlandırarak varlık alım azaltım miktarını 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkardığını açıkladı. Yılın son toplantısıyla birlikte FED medyan tahminlerine göre 2022 yılında 3 kez ve 2023 yılında 3 kez faiz artırımı bekleniyor. Perşembe günü ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) toplantıları takip edildi. BOE, enflasyonla mücadele amacıyla 3 yıl sonra ilk kez faiz artırdı ve politika faizini %0.1’den %0.25 seviyesine yükseltti. Varlık alım programında ise değişiklik yapılmadı. ECB ise faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nın Mart 2022’de sona ereceğini teyit etti. ECB Başkanı Lagarde, FED’in aksine 2022’de faiz artırımının olası olmadığını yineledi.

 

Yurtiçi tarafta günlük Covid-19 vakaları 30 binin üzerinde gerçekleşmeye başladı. TCMB Başkan’ı Şahap Kavcıoğlu; kısa bir süre sonra enflasyonda gerileme görüleceğini, faiz indirimleri için çok daha sınırlı bir alan kaldığını ve döviz mevduatlarının TL varlıklara geçişini teşvik edebilmek için düzenleme yapılabileceğini ifade etti. TCMB ayrıca, DTH’dan Türk Lirası vadeli mevduata dönüş için destek vereceğini ve ihracatçı ve ithalatçı firmalara TL uzlaşmalı vadeli döviz satımı gerçekleştireceğini açıkladı. Öte yandan dün kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi görünümünü “durağan”dannegatif”e çevirdi, “BB-“ kredi notu ise teyit edildi. Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından dün akşam yayımlanan açıklamada; TCMB ve Katar Merkez Bankası arasındaki daha önce imzalanan swap anlaşmasının süresinin uzatıldığı belirtildi. Risk primi bu yıl 178.8 baz puan artarak 564.19 puan seviyesine kadar yükseldi. Risk priminin yükselmesiyle Hazine, banka/özel sektör eurobondları negatif etkilendi. Kısa taraflı kıymetlerin ortalama getirileri 200-250 baz puan yükselirken, orta ve uzun taraflı kıymetler de getiriler ortalama 100-150 baz puan yükseldi. Hazine Ocak ayında toplam 49,2 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 45,8 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır.

 

2022 yılına veri akışı anlamında oldukça yoğun başlıyoruz. İçeride Aralık ayı enflasyonu haftanın en önemli verisi olurken, yurtdışında PMI imalat ve PMI hizmet verilerini takip edeceğiz. Ayrıca Avrupa’da enflasyon, ABD’de ise FED toplantı tutanakları, istihdam piyasası verileri ve  fabrika siparişleri yayınlanacak. İç piyasada Aralık ayı enflasyon verisi odak noktası olacak. Piyasa katılımcıları Aralık ayında enflasyonun %8.1 seviyesine gerçekleşerek, yıllık %29.6 seviyesine gelmesini bekliyor. BIST100 endeksinin yıla pozitif seyirle başlamasını bekliyoruz. Yılın son haftalarında artan oynaklığın, Ocak ayında nispeten sönümlenmesi beklenebilir. Enflasyonist ortamın hisse piyasaları için destekleyici olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bu aşamada 1,750-1,670 seviyelerini destek olarak izliyor, olası gerilemelerin ise alım fırsatı olacağını düşünüyoruz. Bu aşamada Ocak ayında orta riskli fon dağılımı tercih edilebilir.

 

 

 

 

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın