Geçtiğimiz hafta ABD tarafında enflasyon verisi ön plandaydı. Aylık %1,10, yıllık %8,80 beklenen Haziran TÜFE, aylık %1,30, yıllık ise %9,10 olarak açıklandı. Fed’in 27 Temmuz tarihindeki toplantısı için 75 baz puan faiz artırımına kesin gözüyle bakılırken, 100 baz puan faiz artırım olasılığı fiyatlanmaya başlandı. Bu veriler ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizinin getirisi %2.90’a kadar daraldı. Avrupa tahvil piyasası da ABD’ye paralel performans gösterdi diyebiliriz. İngiltere Kilisesi Vakfı tarihinde ilk kez tahvil ihracı gerçekleştirdi. İki bölümden oluşmak üzere toplamda 550 Milyon Sterlin borçlandı. Diğer yandan Avrupa Birliği Next Generation borçlanma programına 8 Milyar EUR ile başladı. Özel sektör tarafında ise Pepsi’nin ihracını izledik. İki bölümde toplamda 750 Milyon Sterlin tutarlı borçlandı.
Güney Kore harici diğer gelişmekte olan ülkelerin hemen hemen hepsinin risk primleri genişleme kaydetmeye devam etti. Bulgaristan ve Macaristan olumsuz ayrışmada ön plandaydı. Kenya, IMF’e verdiği taahhattüleri yerine getirememesi nedeniyle 2024 vadeli dolar bazlı eurobondunun getirisi %20’nin üzerinde işlem gördü. Gana tarafında da IMF haberleri yoğunluktaydı. IMF’nin kurtarma planındaki belirsizlikten dolayı dolar bazlı 2026 vadeli eurobondunun getirisi %21’e yaklaştı. GOÜ haber akışına devam edersek, Ukrayna Demir Yolları 2024 ve 2026 vadeli eurobondlarına 36 Milyon USD tutarında kupon ödemesi gerçekleştirdiğini açıkladı.
Yurt içinde baktığımızda risk primi 11 baz puan genişleme kaybetti. Hazine’nin ve finansal/özel sektörün getirilerinde genişlemeyi takip ettik. Hazine’nin orta ve uzun taraflı kıymetleri %11’in üzerinde işlem gördü. Vakıfbank’ın 2022 vadeli kıymetin getirisi %9.02’den haftayı tamamladı.
Geçen haftanın dikkat çeken kıymeti Rönesans Gayrimenkul’ün 2023 vadeli tahvili oldu. Kıymetin fiyatı kabaca 2.50 USD değer kazanarak 98.35 USD seviyesine yükseldi. Bu hafta yurt içinde TCMB enflasyon verisi, yurt dışında Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı ön planda olacak. Yatırımcılarımıza Hazine’nin kısa taraflı kıymetlerini, banka tarafında Garanti Bankası’nın 2022 vadeli kıymetini ve özel sektör tarafında ise Hyundai Assan’nın 2026 vadeli kıymetini öneririz.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın