Veri akışının oldukça yoğun olduğu geçen haftayı küresel hisse endeksleri kayıplarla tamamladı. FED, ECB ve BoE, yılın son faiz kararı toplantısında önceki toplantılara göre faiz artış hızını düşürerek 50 baz puanlık artışlar yapsa da, verilen şahin mesajlar hisse endekslerinde baskı yarattı. ABD’de geçen hafta TÜFE %7.1 ile beklentilerin altında açıklanırken, FED beklentilere paralel 50 baz puan faiz artışı yaptı. FED Başkanı Powell, aylık fiyat artışlarında ivmenin azaldığını söylerken, enflasyonun kalıcı bir şekilde düştüğüne ikna olmak için daha çok kanıta ihtiyaçları olduğunu belirtti. FED yetkilileri 2023 yıl sonu için faizin %5.1 oranında olacağını öngördü. Piyasalarda ise hala faizin Mayıs 2023’te %4.85 civarında zirve yapacağı fiyatlanıyor. ECB tarafında ise 50 baz puanlık artışla beraber daha şahin mesajlar gördük. Yapılan açıklamada faizlerin önemli ölçüde ve kademeli olarak artmaya devam etmesi gerektiği belirtildi. ECB Başkanı Lagarde; enflasyonda risklerin yukarı yönlü olduğunu ve piyasanın fiyatladığından daha fazla faiz artışı yapılması gerektiğini söylerken, bir süre daha 50 baz puanlık artışlar beklenebileceğini belirtti. Kararın ardından piyasalarda, ECB faiz oranının Temmuz 2023’te %3.2 civarında zirve yapacağı fiyatlanıyor. Haftanın son gününde açıklanan PMI verilerinde ise ABD’de beklentilerin altında, Avro Bölgesi’nde beklentilerin üzerinde sonuçlar görüldü. ABD’de imalat PMI Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye gerilerken, bu durum resesyon endişelerini artırdı. Haftaya başlarken ABD 10 yıllık tahvil faizi %3.52, Euro/Dolar paritesi 1.06, dolar endeksi ise 104.6 seviyesinden işlem görüyor.
Gelişmekte olan ülkelerin risk primlerinde olumsuz bir hava vardı. En fazla Peru ve Mısır negatif performans gösterdi. Peru’nun 5 yıllık risk primi 20 baz puan artış göstererek 129 seviyesine yükseldi. USD bazlı verim eğrisine bakıldığında ise getiriler ortalama 14-16 baz puan aralığında gerçekleşti diyebiliriz. Ek olarak verim eğrisi inverted olduğundan kısa taraflı kıymetlerin getirisi uzun tarafa göre daha yukarıdan fiyatlaması gerçekleşmekte. Kısa tarafta %6.00’lı seviyeleri görürken uzun tarafta %5.20’nin üzerinde fiyatları görmek mümkün. Diğer taraftan Bulgaristan’ın risk primde düşüş devam etmekte. Kasım ortasından bu yana 111 baz puan gerilmeye şahit olduk. Uzun taraflı 7 yıl tenörlü EUR bazlı kıymetin getirisi %5.58’den %3.96’a kadar daraldı.
Yurt içinde risk primi hafta içi 500 baz puanın altına sarksa da Cuma gününe doğru gelişmekte olan ülkeler ile paralel performans gösterdi. Hazine’nin yeni ihracı 2028 vadeli kıymetin getirisi %7.28’den haftayı tamamlarken, haftanın dikkat çeken kıymeti Odebank’ın sermaye benzeri kıymeti oldu. Kıymetin fiyatı 14 USD artarak 77 seviyesine yükseldi.
Bu hafta ABD’de GSYH, cari denge, işsizlik maaşı başvuruları, kişisel gelirler-harcamalar, dayanıklı mal siparişleri ve tüketici güven endeksleri takip edilecek. İçeride ise TCMB PPK toplantısını izleyeceğiz.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın