Geçtiğimiz haftanın en önemli gündemi olan Fed toplantısı yapıldı ve Fed 75 baz puan faiz artırdı. Öncesinde sözlü yönlendirmeyi 50 baz puan çerçevesinde yapan Fed Başkanı Powell, geçtiğimiz hafta yeniden ivme kazanan ve beklentilerin üzerinde gerçekleşen enflasyon verisinin kararlarını etkilediğini ifade etti. Fed ayrıca ekonomik tahminlerinde de önemli revizyonlara gitti. İşsizlik oranı tahminlerini yükseltirken, büyüme tahminlerini aşağı çekti. Faizlere ilişkin beklentilerinde ise, yıl sonu faiz tahmini %3.4 iken bu tahmin Mart ayında %1.9 seviyesinde idi. Öte yandan Fed öncesinde olağanüstü toplantı yapan ECB Yönetim Konseyi, son dönemde sert yükselen tahvil faizlerine ve oluşan faiz farklarına ilişkin adım atacaklarını ifade etti, ancak bu konuda manevra alanlarının dar olduğunu düşünüyoruz. Özetle, kararlar sonrasında piyasa biraz daha sakinleşmiş olsa da, Temmuz ayına ilişkin hem Fed hem de ECB’den 50 baz puan artırım beklentileri mevcut. Bu nedenle kısa vadeli tepki hareketleri sonrasında sıkılaşma döngüsü ve Euro ile hisse endekslerindeki gerileme eğilimi sürebilir. Bu açıklamalar ile ABD 10 yıllık tahvil faizi Fed öncesi %3.50’e kadar genişlerken, açıklamalar ile birlikte %3.18’e kadar geri çekildi. Gilt %2.52’den, Bund %1.66 seviyesinden işlem görmekte. Avrupa’ya ek olarak Credit Suisse perpetual olarak %9.75 ile 1.65 Milyar USD tutarında sermaye benzeri tahvil ihracı gerçekleştirdi. Tahvil Haziran 2027’de geri çağırabilir.
Gelişmekte olan ülkelerin risk primleri karışık performans sergiledi. Geçtiğimiz hafta Hindistan’ın risk primi 16 baz puan genişleyerek 130 puan seviyesine kadar yükseliş sergiledi. 1 ay ve 3 ay tenörlü kıymetlerin getirileri 10-15 baz puan artarken uzak vadelerde tahvillerin getirileri daraldı. Haber akışına devam edersek, Macaristan 2023’ün 2. çeyreğine kadar eurobond ihracı yapmayacağını açıklarken, Kenya bu yıl artan maliyetlerden dolayı bu yıl gerçekleştirmesi planlanan eurobond ihracını iptal etme kararı aldı.
Yurt içinde baktığımızda CDS 29 puan artarak 857 seviyesine geldi. Haftaya başlangıç yaparken hazine kıymetlinin getirileri genişlerken hafta sonu doğru getiriler daraldı. Hemen hemen tüm vadelerde daralma gözlemlenirken, 1 yıl tenörlü kıymetin getirisi 153 baz puan geriledi. Hazine kıymetlerinde %10’luk getiriler hala korunuyorken, banka tarafında %11 getirinin üzerinde kıymet mevcut, reel sektör cephesinde ise %15 ve üzerinde getirileri görebiliyoruz. Vakıfbank’ın 2022 vadeli kıymetin getirisi %8.49’den haftayı tamamladı.
Geçen haftanın dikkat çeken kıymeti Sasa Polyester’in 2026 vadeli converteble tahvili oldu. Kıymetin fiyatı kabaca 8.20 EUR değer kazanarak 154.38 EUR seviyesine yükseldi. Bu hafta yurt içinde TCMB’nin faiz kararı yer alıyorken, yurt dışında önemli bir haber akışı bulunmamakta. Yatırımcılarımıza Hazine’nin kısa taraflı kıymetlerini, banka tarafında Akbank’ın 2022 vadeli kıymetini ve özel sektör tarafında ise Hyundai Assan’nın 2026 vadeli kıymetini öneririz.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın