Batı tarafında haber akışı geçtiğimiz hafta yoğun geçti diyebiliriz. Fed’in FOMC toplantısı ağırlıktaydı. Politika faizini 25 baz puan artırılarak %4,75-5,00 bandına yükseltilirken, karar oy birliği ile alındı. Başkan Powell, faiz kararı ardından yaptığı açıklamalarda, verilere bağlı karar alma süreçlerinin devam edeceğini belirtirken, bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olduğunu ifade etti. Ekonomi ilişkin tahminlerde ise federal fon oranı %5,1 seviyesinde sabit bırakılırken, enflasyon tahmini %3,10’den %3,30 seviyesine çıktı. ABD 2 yıllık tahvil getirisi ile 10 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark 30 baz puanın altına sarktı. Ek olarak, İsviçre Merkez Bankası’nın ardından İngiltere Merkez Bankası da faizi piyasa beklentilerine paralel, 25 baz puan artırarak %4,25’e çıkardı.
Takip edildiği üzere Credit Suisse’den sonra bankaların AT1 cinsi tahvillerinin ön planda olduğunu gördük. CS’den sonra yayılma riski korkusu ile Deutsche Bank ve Commerzbank’ın AT1 cinsi tahvilleri de satış baskısı yaşadı. Bankaların AT1 verim eğrisi ortalama 100-150 bps yukarı shift etti diyebiliriz. Kredi risk primleri de bunlardan negatif etkilendi. Bu yaşanan olaylarla Batı cephesinde yeni ihraçlar durma noktasına gelirken Cuma günü AIG’nin 750 Milyon USD tutarlık 10 yıllık ihracını takip ettik. BBB+ kredi ratingi ile %5.816 borçlandı. Kredi ratingi iyi olmayan kurumların getirisi %6.00’a doğru kayıyor diyebiliriz.
Gelişmekte olan ülkeler tarafında geçtiğimiz haftayı pozitif tamamladı. Kolombiya, Hindistan ve Endonezya en iyi performans gösterirken, Tayland ve Çin’de kötü performans gösterenler arasında yer alıyor. Batı tarafında olduğu gibi Asya ve Orta Doğu’da yeni ihraç bulunmaz iken Macaristan’ın Hazine Bakan’ı 2023’ün ikinci yarısında EUR bazlı ihraçlarda bulanacağını açıkladı. Macaristan’ın CDS verim eğrisine bakıldığında yeni ihraçta ortalama spredin 150-200 bps aralığında olacağını görebiliyoruz.
Yurt içinde ise Garanti Bankası, Yapı Kredi, Koç Holding ve Hazine’nin USD cinsi eurobondlarının itfaları gerçekleşti. Takip edildiği üzere yeni bir ihraç da gerçekleşmedi. Performanslara bakacak olursak genel olarak pozitif bir haftayı geride bıraktık diyebiliriz. Yabancılar genel olarak alıcı tarafta yer aldılar. Hazine’de non-deal yeşil finansman için 20 Mart’ta roadshow başlayacağını açıklamıştı. SPK bülteninde ise Garanti Bankası’nın 2 Milyar USD’lik ihraç limit onayını gördük. Son olarak, Cuma günü içeride önemli bir veri bulunmazken, yurt dışında ABD’de açıklanan dayanıklı mal siparişleri Şubat ayında %1,00 ile beklentilerin üzerinde gerileme gösterdi. Bugün içeride Mart ayı kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi açıklanacak, yurt dışında ise Almanya’da IFO iş ortamı güven endeksi izlenecek. Bu hafta ayrıca Çarşamba günü BDDK tarafından açıklanacak olan aylık sektör verileri ve ayrıca Cuma günü S&P’nin yayımlayacağı Türkiye’nin kredi notuna yönelik değerlendirme raporu yakından takip edilecek.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın